onsdag den 5. oktober 2011

Magtens tredeling og ægte repræsentation.


En jurist fra Spanien ved navn Antonio Garcia Trevijano, har opsummeret hvad vi her i europa mangler for at forbedre vores demokrati. Han har skrevet en bog ved navn "Teoria pura de la Republica", udgivet af bogforlaget El Buey Mudo. I denne bog, beskæftiger han sig med dagene fra Den Franske Revolution helt op til de konstitutioner og traktater vi dagen idag sidder dybt begravet i. Bogen er i sig selv revolutionær, den åbner op for et nyt research-felt i statskundskab om det formelle demokrati. I denne understreges der gang på gang hvordan USA som det eneste af mange lande var i stand til at skabe noget ægte, noget konstituerende frit på demokratisk vis. Måske lyder det indlysende, men med en enkelt detalje vil billedet blive mere nuanceret; "Hvor mange steder i verden har befolkning haft en friheds periode, altså en konstituerende tids-linie, hvor folket selv vælger deres repræsentanter, og disse til sammen vælger en konstitution, for i sidste ende at sætte denne tilbage til befolkningen til referendum".

Ikke mange steder.

De fleste steder hvor magten har været eftersøgt, er den som regelt gået videre i arv. Se blot på spanien under transitions-perioden hvor General Franco blot istandsætte Juan Carlos til at være Monark over et partitokrati som Franco selv slog pagt med. Der skal hilses og siges, at dette er hvad folk opfatter som demokrati i det kære Spanien.

Der er nok en sammenhæng at finde. Europa har altid været plaget af pseudo-demokratier, hvorimod USA har været så heldige at have en formelt, pur rent, demokrati.
At vi ser en mand, af alle steder i verden, dukke op i USA og dedikere sig til frihed på et langt højere såvel som dybere plan, skyldes måske landets kulturelle arv.

En tanke at tage fat i. Måske eksisterer der stadig en forbindelse mellem civilsamfundet og staten et sted i verden. Måske vil moralen, som altid stammer fra civilsamfundet, alligevel triumfere.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar