søndag den 6. maj 2012

Hayek Vs. Keynes, Paul Vs. Krugman

Bad boys in action..!
I en debat på Bloomberg TV*(1) udløses en interessant men sjælden diskussion mellem den neo-klassiske skole og den østrigske skole for økonomi. Ihvertfald hvad angår ansigt til ansigt hændelser. På højre fløjen har vi kongres medlem Ron Paul, og på venstre hånd professor Paul Krugman. Debatten gøres det klart at den klassiske debat mellem John Maynard Keynes og Friedrich August Von Hayek for længst er blevet taget op igen.

Hvad man altid troede var den bedste måde at administrere en økonomi på er nu blevet testet. Det viser sig at andre reformer er nødvendige. Nogle gange gøres det tilgængeligt på tv.

Debatten endte som forventet i en diskussion mellem stor stat eller lille stat. Hvilken af disse to styreformer er den bedste? For Ron Paul lød svaret på at mindre stat fremmer den personlige frihed, at dette er at ønske i en tid hvor vi har brug for kreativitet og frem for alt originalitet. Paul Krugman mente anderledes. Hvis en stat skal kunne opretholdes, er det vigtigt at styre den via monetaristisk central banks politik. Rødderne er til at finde i John Maynard Keynes som fastholdt at en konstant kontrol over national renten er ønskeligt for at stimulere økonomien i nedsving som uundgåeligt opstår fra kapitalismen. Til trods for dette vil Paul Krugman stadig fastholde at han er til frie-markeder og kapitalisme, men blot at denne skal begrænses. Enten er man til kapitalisme, eller er man ikke. At blande de to koncepter udløser fascisme.

Umiddelbart er det interessant at observere hvordan de fleste argumenter som beskrives af Ron Paul ikke har det med at sive helt ind til refleksion i Paul Krugman. Måske er dette fordi han aldrig har tænkt over moralen i forholdet mellem kontrol af national renten og folks købekraft, eller om det blot drejer sig om en stærk overbevisning som hælder til statens fordel hvad angår kontrol af penge uanset hvad, vides ikke.

Stærkt står det at nye ideer er på vej. Disse ideer hælder ikke til mere kontrol fra statens side. Dog drejer det sig om en forenklet udgave af hvordan markeder virker. Som forventet er den bredere forståelse af frihed og markeder ikke spredt ud iblandt befolkningen. At firmaer, entrepenører, ejere af jord, kapitalister, spekulanter og div. ikke har skylden for den aktuelle verdensomspændte krise er efterhånden cementeret akademisk viden, men kun i nogle kredse.

Disse kredse kan beskrives som den østrigske skole.

http://www.youtube.com/watch?v=BcuAOdXD0Go

2 kommentarer:

  1. So, i can't read your language.

    By the way Keynes And Hayek were at the sane level. Two Idiots ^^

    How are you man! ? :P

    SvarSlet
  2. Haha, im great man! Yes they were at the same level when it comes to sanity, although one died a the age of 50 and the other at the age of 92.
    Im still waiting and waiting for an answer from what we talked about.. asi que ya sabes, por aqui nada nuevo hermano, cuando me entero yo te aviso sobre la marcha, asegurado : )

    SvarSlet