fredag den 9. december 2011

The Euro and it´s survival

European Stability Mechanism, ESM, er saa smat paa vej engang til juni anno 2012. Den administrerende entitet bliver ECB, den europaeiske central-bank. Til denne fond er der idag blevet tildelt en yderligere 200 milliarder euro som bruges til at redde lande, i den europaeiske union, ud af oekonomiske problemer. Igen er dette intet mindre end et eksempel paa hvordan vi ikke toer at give slip paa daarlige investeringer, da dette er politisk ukorrekt. Hvordan og hvorfor vi ikke er i stand til at forestille os vidunderet ved at lade daarlige investeringer gaa ad helvedes til, dvs. ned af "bankerottens vej"(der burde vaere en sang som hed dette), er mig stadig til denne dag ubekendt. Hvornaar gik en specifik sag hen og blev mere vaerd end det generelles velbefindende? Hvis jeg fejler som individ er det ingen pligt at traekks sig selv med ned? Derimod kan det siges at det er folk, altsaa markedet, som med pligt burde laere af andre oekonomiske agenters fejl for at leve op til den reelle efterspoergsel.

Idag moedtes de europaeiske ledere for at samle stoette omkring en saakaldt "Tobin Tax"*(1), et koncept som har eksisteret laenge*(2), som sjaeldent har vaeret populaert iblandt verdens befolkning, og isaer ikke briterne som Cameron ganske nydeligt understreger i disse tider.

For at forstaa hvorfor, opsummeres kritikken ganske fint i dette korte resume*(3) af et laengere studie udfoert af CEPOS, en dansk taenke tank som beskaeftiger sig med markeds oekonomien og fri samhandel*(4).
Ikke kun denne nye ESM, men ogsaa den saakaldte finansielle transaktions skat, ender med at i sidste ende goere omkostningerne for penge-institutterne dyrere, dvs. for dets kunder ogsaa, ved at svaekke euroens koebekraft(da flere investorer vil flygte fra deres investeringer i euroen og tage dem oversoes)og dermed saenke investeringerne i ny teknologi som er den vigtigste faktore bag solide og hoeje loenninger i samfundet.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar